Cum sa mentii papuceii curati?
Pentru a curata papucii si a ii mentine intr-o forma buna poti folosi produse pentru ingrijirea pielii destinate pantofilor. Dar, unele dintre aceste produse contin substante chimice si nu e recomandat sa le folosesti zilnic.
Daca vrei sa fi cat poti de prietenos cu papuceii, poti folosi un burete de cauciuc pentru a indeparta petele. Poti folosi chiar si periile speciale pentru piele naturala.
Pentru ingrijirea zilnica a:
- pielii tabacite – foloseste un prosop ud sau un burete pentru a indeparta petele. Daca pielea este vatamata (de obicei suprafata pielii se strica ca urmare a zgarierii, noroiului, zapezii sau ploii) – foloseste o vopsea pentru pantofi fie in aceasi culoare, fie incolora;
- pielii intoarse si a pielii nubuc* – prima oara, foloseste o perie cu perii desi pentru pielea intoarsa sau o perie cu perii moi pentru nubuc. Apoi, curata papuceii cu o carpa moale umezita pentru a le reimprospata culoarea. Apoi, la final, foloseste produse pentru piele intoarsa sau nubuc (dar nu zilnic). *Nubuc este o piele tabacita superioara, care are un finis periat aproapte ca de catifea. Acest tip de piele este extrem de luxurios, dar si extrem de delicat. E suficienta curatarea prin periere pentru indepartarea murdariei. Petele, cerneala si decolorarile sunt permanente si nu vor putea fi curatate.
Cum sa cureti talpa din piele intoarsa?
Cu timpul, pielea de pe talpa se murdareste si poate deveni lipicioasa, ceea ce ar putea face ca papucelul sa devina alunecos. Curata talpa din piele intoarsa cu o perie speciala pentru piele intoarsa pentru a redeveni poroasa. Daca e necesar, uda talpa pentru a o curata.
Cum sa faci impermeabili papucii din piele?
Pielea naturala are pori, ceea ce ii confera o excelenta circulatie a aerului insa nu e impermeabila in mod natural. Pentru a face impermeabila pielea naturala poti folosi spray-uri protectoare pentru impermeabilizare.
Unele tipuri de piele au un strat special ce le fac impermeabile si acestea, sunt marcate ca si „rezistente la apa”.
Cum sa eviti decolorarea (abraziunea culorii sau „iese culoarea”)?
Toti slippers-ii (botoseii) sunt realizati din piele naturala si nu au brant interior. Din acest motiv, piciorul calca pe dosul pielii. Din acest motiv, e posibil ca materialul sa lase urme pe piele sau sosete pret de cateva purtari. Aceste urme ies foarte usor la spalat. Dupa cateva purtari culoarea nu va mai iesi, deoarece excesul de vopsea este astfel indepartat.
Nu toate culorile ies, doar cele intense: rosu, mov, verde, negru.
Atunci cand ai papuci de piele, e bine sa eviti apa deoarece scoate excesul de vopsea si uleiurile naturale din piele. Daca papucul se uda, te poti astepta ca sa iasa culoarea. Cu alte cuvinte, vopsea iese atunci cand pielea se uda pentru ca e un proces natural pentru ca vopseaua se dizolva in apa.
Iesitul culorii este contracarat daca producatorul foloseste substante chimice pentru a fixa culoarea. Atunci cand se folosesc fixatori de culoare , abraziunea culorii este incetinita depinzand de cat de mult fixator de culoare se foloseste.
Unele culori sunt mai pregnante si lasa urme atunci cand transpira piciorul (rosu, albastru inchis, negru).
Vopsele contin substante chimice dar nu sunt toxice.
Produsele colorate cu substante vegetale tind sa iasa mai mult din culoare pentru ca nu sunt folosite substante chimice pentru a fiza culoarea in timpul vopsirii.
Pentru a preveni abraziunea culorii, poti folosi un spray pentru fixarea culorii – nu e toxic, poate intra in contact cu piciorul si nu afecteaza circulatia aerului.
Papucii din piele naturala ar trebui spalati?
Nu e recomandat sa speli papucii din piele naturala, deoare apa indeparteaza uleiul natural din piele si o parte din culoare. In acest fel, pielea devine mai rigida si mai putin flexibila. Desi, cu timpul, pielea va reveni la starea sa originala.
Daca vrei totusi sa speli papucii sau daca acestia devin uzi, respecta urmatoarele reguli:
- nu ii spala prea des – o data pe sezon e suficient;
- spala-i cu apa calduta si cu mana;
- nu ii spala cu detergent sau sapun – pot rupe pielea si o pot decolora;
- nu folosi masina de spalat rufe pentru nu vei fi incantat de rezultat si, probabil, papucii nu iti vor mai fi buni;
- lasa-i la uscat la temperatura camerei, departe de lumina soarelui si de caldura. Nu ii usca in uscatorul de rufe.